sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Paimennusta ja miittejä

Viikko sitten perjantaina saavuttiin Somerolle leirintäalueelle. Juna-, bussi- ja taksimatkan jälkeen ei tehty enää mitään kovin erikoista, lenkkeiltiin ja chillailtiin uusissa maisemissa. Meidän mökki oli kiva ja kotoisa, mutta että siellä oli KUUMA. Ugh. Lisäksi hyttyset kiusasivat koko yön. Perus mökkielämä.

Lauantaiaamuna oli aikainen herätys, ja valmistauduttiin lähtemään kohti Swedun paimennuskoulua. Käytettiin Essin kanssa nopeasti koirat tarpeillaan ja pian kyyti olikin pihassa. Ei mennyt montaakaan minuuttia, kun olimme paimennuskoulun pihassa. Tultiin ensimmäisinä paikalle, hetken aikaa ihasteltiin maisemia ja kierrettiin ranchia. Bortsuja työskentelemässä lampaiden parissa kunnon maalaismaisemassa, oli kyllä niin unelmaa kun vaan voi olla, pelkkä se katsominen.

Hetken kuluttua muita alkoi tulla paikan päälle, yhteensä siellä tais olla 8 koirakkoa omistajineen, paimennuspäivä tosiaan oli kyseessä. Meidän lisäksi siellä oli yksi pari, joille laji oli myös täysin uusi kokemus. Ihmiset olivat mukavia ja oli kiva nähdä jo kokeneempienkin paimentamista, paljon viisaampina lähdettiin päivän jälkeen pois.

Päivä alkoi aamiaisella, sen jälkeen siirryttiin paimennusaitauksen luo. Me oltiin Bonon kanssa vuorossa kolmantena. (Osa oli aitauksella, mm. me aloittelevat ja muutama muu, jotka halusivat vielä treenata siinä, osa oli pellolla aukealla alueella). Meitä ohjattiin kiertämään lampaita liinan kanssa - täähän oli siis meidän ensimmäinen kerta lampailla, joten katsottiin, miten koirat reagoivat niihin, sytyttelyä. Bono älysi homman heti, alkoi tarkkailla lampaita ja kierrellä ja kaarrella niiden ympärillä. Siitä tietenkin kehuttiin paljon. Eka (n. 10min) kiekka sujui rauhallisesti ja odotusten mukaisesti.


 
Kuvat  © Essi V.

Ekan kiekan jälkeen juotettiin koirat ja lähdettiin kiertämään tauon aikana taas ympäri pihaa ja lenkkimaastoja. Toisen kiekan Bono meni Essin kanssa, jälleen odotusten mukaisesti. Liinaakaan ei enää tarvittu. Lopussa sillä alkoi jo kiinnostus hiipua, mutta viimeisillä minuuteilla se otti kunnon spurttia lampaiden perään. Se JUOKSI niiden perässä. :'D Todella positiivinen lopetus. Huomasi kyllä, kuinka raskasta tuo homma koiralle on, Bono oli sen jälkeen aika väsähtänyt. Vaikkei se edes näytä kovin työläältä, se on sitä.

Viimeiseen kiekkaan otettiinkin kompromissi, tähän väliin olisi kuulunut lounas ja sen jälkeen vasta viimeinen kiekka. Baco pääsikin tutustumaan ennen sitä lampaisiin Bonon sijasta, koska se näytti uupuneelta. Ja kun meillä kerran oli pentukin mukana, niin tottakai senkin täytyi päästä kokeilemaan! Baco olikin vähän riehakkaampi ja innokkaampi tapaus. Se lähti heti pinkomaan lampaiden perään, ja puolessa välissä kiekkaa eräs lammas kääntyi taakse että nyt toi kakara ei meitä enää komenna. Silloin Bacokin säikähti, pomppas muutaman askeleen taaksepäin. :'D Loppuun asti hoiti homman todella hyvin. 
 © Essi V.

Kiekkojen jälkeen mentiin lounaalle, ja päivä oli meidän osalta pulkassa. Jäi mahtavat fiilikset tuosta reissusta, ja kyllä näistä vois hyvinkin tulla potentiaalisia paimentajia. Bono tyytyi keskittymään ja olemaan rauhallinen, Bacolla riitti virtaa senkin edestä, mutta sekin osasi sopivasti keskittyä. Harmi, kun ei päästä toteuttamaan noita viettejä kovinkaan usein, mutta paimennusta aiotaan jatkaa aina silloin kun se meillä on mahdollista, ja ens kesänä suunnataan ehdottomasti uudestaan Somerolle, siitä ei epäilystäkään.

Paimennuksen jälkeen illalla kierreltiin vielä ympäri leirintäaluetta, bongattiin hieno rantatie sen läheisyydestä. Otettiin siellä vähän tokoa ja uudet rakennekuvat jätkistä. Nekin tulossa myöhemmin.

Sunnuntaina lähdettiin takaisin kotia kohti, lopputuloksena väsynyttä porukkaa. Tähän samaan postaukseen ängen myös miittikuulumiset. Maanantaina saatiin lisää koiravahvistusta, kun Essin pentu Hiisi majoittautui tänne pariksi päiväksi. Iltapäivällä mentiin miittaamaan James belgiä omistajineen. Kaikki tulivat hyvin juttuun keskenään, ja pari tuntia vierähtikin siinä nopeasti.Tiistaina miitattiin vuorostaan Bamsu shelttiä omistajineen. Baco ja Bamsu leikkivät enimmäkseen keskenään, Hiisi ja Bono pysyivät kauempana. Treenasin noita samalla vähän, ja sillon kun Bono saa palkan, se ei saa silmiään irti musta. Pellollakin ollessamme se tapitti koko loppuajan vieressä ilmeellä "8))) anna nyt herkku, teen mitä vaan, istun tässä sun vieressä vaikka koko päivän". Koitin häätää sitä mukaan muiden leikkiin jumittamasta mun vierestä, mutta ei se ollut enää huomaavinaankaan muita. Hölmö. Keskiviikkona Essi ja Hiisi lähtivät, kaikenkaikkiaan oli aika mahtavaa jälleen, kiitos!

Niin ja mun tonninen irtisanoi itsensä tossa reilu viikko sitten, joten se siitä kamerasta. Nyt on kuitenkin uutta kiikarissa, eikä senkään kotiutumiseen varmaan kauaa mene, luultavasti vielä tämän kuun aikana saapuu. Elellään tässä (toistaiseksi) kamerattomana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti