torstai 4. heinäkuuta 2013

Eläinlääkärireissu

Tänään Bonolle oli varattuna aika eläinlääkärille. Saavuttuamme klinikalle pääsimme heti huoneeseen, jossa alettiin tutkia, mikä Bonolla on. Itse epäilin pelkkää ientulehdusta tai vastaavaa, koska oireet olisivat voineet viitata tavallisimmin siihen (haiseva hengitys, lievästi hammaskiveä ja ikenien punoitusta). Eipä se ollutkaan sitä. Eläinlääkäri tutki Bonon suun, ja halusi ottaa myös röntgenkuvat, että vaivaa voisi tutkia tarkemmin. Antoi sille rauhoittavan piikin, ja hetkessä Bono olikin nukahtanut lattialle.

Tunnissa Bonon kaikki hampaat puhdistettiin ja kiillotettiin. Takahampaissa oli kohtalaisesti plakkia ja hammaskiveä, sekä ikenissä jo tulehdusta. Syvempiä tulehdusmuutoksia ei kuitenkaan todettu.

Lopullinen tuomio oli, että Bonolla on purentavirhe eli alaleuka on liian kapea ja alakulmahampaiden asento liian pysty. Tämän seurauksena alakulmahampaat painavat kolot kitalakeen ja altistavat näin yläleuan tulehduksille, tila saattaa aiheuttaa myös todennäköisesti kipua. Päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että Bonon alakulmahampaita lyhennetään. Tällöin alakulmahampaat lyhennetään alaetuhampaiden tasalle ja paikataan, eli hammas pysyy elävänä. Ei todellakaan ole mitään halpaa lystiä, mutta mitä sitä ei tekisi koiran hyvinvoinnin eteen. Tämä toimenpide aiotaan tehdä elokuussa, koska hoitava eläinlääkäri palaa silloin kesälomalta. Eikä tietenkään haluta yhtään pitkittää tätä, joten elokuulle on aika sovittu. Toimenpiteen jälkeen näitä hampaita tulee kontrolloida säännöllisin röntgenkuvin (aluksi 3-6kk kuluttua hoidosta ja jatkossa vuosittain). Kontrolleja tarvitaan, koska hammas voi tulehtua.

Hyvillä mielillä kuitenkin ollaan, että saatiin tuohon asiaan vihdoin selvyys, eikä vaiva ole vakava saati haittaa normaalia elämää. Hampaiden lyhennys tehdään sen vuoksi, ettei Bonoa varmasti satu yläleukaan, mihin ne painautuvat, tai ettei tulehduksia tulisi. Tuossa tuo nyt on nukkunut iltapäivän, alkaa vähitellen jo heräilemään. :)

Psst. teen myös pian postausta viikon kulusta, mm. paimennusreissustamme ja miiteistä, kunhan kuvia tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti